The 63rd TOPIK I 2019 (PDF +Answer +Script) (Unofficial release)

TOPIK (Test of Proficiency in Korean) is a language test designed to measure the ability of non-native speakers for expression and comprehension in the Korean language.

Each year, only one TOPIK test is officially public at the beginning of the next year. This means an official TOPIK test in 2019 will be released at the beginning of 2020. However, the 63rd TOPIK Test held recently in 21 April 2019 in China was made open to public by accident.

The 63rd TOPIK I test has 2 sections with a total of 70 questions taking place in 100 minutes. The listening test has 30 questions (40 minutes) and the reading test has 40 questions (60 minutes).

KOREAN TOPIK made an effort to bring the 63rd TOPIK test available here for you to study and prepare better for your upcoming TOPIK test. Good luck!

Note: you can download the 63rd TOPIK I test+answer+script here OR practice online as below.







The 63rd TOPIK I - Listening Test + Answer:

[14]다음을 듣고 <보기>와 같이 물음에 맞는 대답을 고르십시오.

1. Listening: 학생이에요? Are you a student?
Answer: , 학생이에요. Yes, I am a student.

2. Listening: 과일이 싸요? Is fruit cheap?
Answer: 아니요, 과일이 비싸요. No, the fruit is expensive.

3. Listening: 어디 가요? Where to go?
Answer: 집에 가요. Go home.

4. Listening: 무슨 운동을 해요? What sports?
Answer: 축구를 해요. Play football.

[56] 다음을 듣고 <보기>와 같이 이어지는 말을 고르십시오.

5. Listening: 민수 씨, 안녕하세요? Minsu, hello!
Answer: , 안녕하세요.

6. Listening: 많이드세요. Please enjoy it.
Answer: 잘 먹겠습니다.

[710] 여기는 어디입니까? <보기>와 같이 알맞은 것을 고르십시오.

7. 교실__회사__병원__시장
Answer: 사장 market
Listening:
: 어서 오세요. 뭘 드릴까요?
Welcome, what do you like to have?
: 이 사과 얼마예요?
How much is this apple?

8. 은행__빵집__꽃집__약국
Answer: 빵집 bakery
Listening:
: 여기 케이크 정말 맛있네요.
The cake here is delicious.
: 다음에 또와요.
Come back next time.

9. 식당__가게__극장__호텔
Answer: 극장 Theater
Listening:
: 영화표를 샀는데요. 시간을 바꾸고 싶어요.
I bought a movie ticket and wanted to change my time.
Hey: 몇 시 표로 바꿔 드릴까요?
At what time do you want to change to?

10. 우체국__도서관__미용실__박물관
Answer: 미용일 hair salon
Listening:
: 손님, 어떠세요?
Madam, which style do you want?
: 앞머리 좀 더 짧게 잘자 주세요.
Liu Hai please cut it short.

[1114]다음은 무엇에 대해 말하고 있습니까? <보기>와 같이 알맞은 것을 고르십시오.

11. 이름__나이__운동__날짜
Answer: 날짜 date
Listening:
: 오늘이 9일이에요?
Is it today on the 9th?
: 아니요, 8일이에요.
No, it is number 8.

12. 날씨__음악__시간__식사
Answer: 음악 music
Listening:
: , 이 노래 정말 좋아요.
Wow, this song is really nice.
: , 저도 자주 들어요.
Yes, I also listen a lot.

13. ____사진__주말
Answer: clothes
Listening:
: 손님, 치마 괜찮으세요?
Madam, is the skirt ok?
: 예쁜데 좀크네요.
It looks good but a bit big.

14. 장소__선물__취미__계절
Answer: 장소 place
Listening:
Hey: 우리 행복 식당에서 점심 먹을까요?
Are we having lunch at the Happy Restaurant?
: 아니요, 학생 식당에서 먹어요.
No, we have lunch in the student cafeteria.

[1516] 다음 대화를 듣고 알맞은 그림을 고르십시오.

15. Listening:
: 아저씨, 자전거 빌리고 싶은데요.
Uncle, I want to borrow a bicycle.
: , 여기에서 하나 고르세요.
Ok, pick one here.
Answer: The content of the picture is for the woman asking how to borrow a bicycle. The man is explaining.

16. Listening:
: 이 시계 여기에 걸까요?
Is this watch hanging here?
: 조금 더 오른 쪽에 걸어 주세요.
Please hang up to the right.
Answer: The picture content is for the man to hang the clock, and the woman is looking at the location.

[1721] 다음을 듣고 <보기>와 같이 대화 내용과 같은 것을 고르십시오.

17. Listening:
: 이 사진 어디에서 찍었어요? 바다가 정말 아름답네요.
Where was this photo taken? The sea is so beautiful.
: 부산이에요. 여름에 가족하고 여행 가서 찍었어요.
In Busan. In the summer, I went to travel with my family.
: 저는 아직 못 가봤는데, 사진 보니까 한번 가고 싶네요.
I haven't been there yet, when I see the photo, I want to go there once.
Answer: 여자는 부산에서 사진을 찍었습니다.
The woman took photos in Busan.

18. Listening:
: , 기타를 정말 잘 치네요. 언제 배웠어요?
Wow, you are so good at playing guitar. When did you learn?
: 고등 학교 때 처음 배웠어요. 요즘도 자주 치고요.
I have been studying in high school and have been playing recently.
: 저도 기타 배우고 싶은데 좀 가르쳐 줄 수 있어요?
I also want to learn guitar, can you teach me?
: , 금요일 오후에 시간이 있으니까 그때 가르쳐 줄게요.
Ok, I have time on Friday afternoon, I will teach you at that time.
Answer: 남자는 고등학교 때 기타를 배웠습니다.
Man learning guitar in high school.

19. Listening:
: 수미씨, 휴가 때 고향 잘 다녀왔어요?
Sumi, did you enjoy the time in hometown during vacation?
: 아니요, 감기에 걸려서 고향에 못 가고 집에만 있었어요.
No, I didn't get back to my hometown because of a cold, I stayed at home.
: 그랬군요. 지금은 관찮아요?
Really. Is it alright now?
: , 병원에도 가고 약도 먹어서 지금은 많이 좋아졌어요.
Yes, I went to the hospital and took medicine. It is much better now.
Answer: 여자는 감기 때문에 약을 먹었습니다.
The woman took the medicine because of a cold.

20. Listening:
: 저 우체국에 가서 편지 좀 보내고 올게요.
I am going to send a letter at the post office.
: 같이 가요. 저도 소포를 보낼게 있어요.
Let's go together. I have to send the parcel too.
: 소포요? 어디에 보낼건데요?
Parcel? Where is it sent?
: 미국에 있는 동생한테요. 다음 주가 동생 생일이거든요.
To my younger brother in the United States. Next week is his birthday.
Answer: 여자는 미국에 소포를 보낼 겁니다.
The woman is going to send the parcel to the United States.

21. Listening:
: 여기502호인데요. 방이 너무 더워서 전화 했어요. 에어컨이 고장난 것 같아요.
Here is room 502. Because the room is too hot, so I call. The air conditioner seems to be malfunctioning.
: ~그러세요? 죄송합니다. 곧 직원을 보내겠습니다.
Really? Sorry, we will send back the staff immediately.
: 그런데 저는 지금 밖에 나와야 돼요.
But I am going out now.
: , 알겠습니다. 밖에 계시는 동안 저희가 확인하겠습니다.
Ok, we will check it when you go out.
Answer: The man called because of air conditioning problems.

[2224]다음을듣고여자의중심생각을고르십시오.

22. Listening:
: 수미 씨, 요즘도 주말에 등산해요?
Sumi, are you going to go hiking this weekend too?
: 아니요, 혼자 하니까 좀 심심해서요. 같이 할 사람이 있으면 좋겠어요.
No, its a bit boring to go hiking alone. It would be nice to have a person together.
: 그럼 저하고 같이 할래요? 저도 주말에 등산을 할까 해요.
How about being with me? I am also thinking about climbing the mountain on weekend.
: 좋아요. 같이 하면 이야기할 사람이 있어서 심심하지 않겠어요.
Ok, if you have people who can talk together, you won't be bored.
Answer: 다른 사람과 같이 등산하고 싶습니다.
I want to go hiking with other people.

23. Listening:
: 수미씨, 집에 안 가요? 벌써 여덟 시가 넘었어요.
Sumi, don't you go home? Its already 8 o'clock.
: 저는 더 공부하고 가려고요. 밤에 공부가 잘 되거든요.
I plan to go for studying more. Because studying at night is more effective.
: 그래요? 저는 밤에는 피곤해서 공부가 더 안 되는데…
Really? At night, I am tired, so I can’t study well....
: 저는 관찮은데요. 그리고 밤에는 조용해서 더 좋아요.
I feel okay, and it is quiet at night, so it is much better.
Answer: 밤에공부가 더 잘 됩니다.
Learning at night is better.

24. Listening:
Hey: 내일 회의 자료는 다 준비했어요?
Are the materials for tomorrow meeting ready?
: 아니요, 생각보다 준비할게 많아요. 혼자 다 못 할 것 같아요.
No, there are more things to prepare than you think. A person seems to be unable to finish.
: 저는 바쁜 일이 끝났는데 좀 도와 줄까요?
I have finished my busy work, so may I help you?
: 정말이요? 민수씨가 도와 주면 빨리 끝낼 수 있을 것 같아요.
Really? If you help, we can finish it quickly.
Answer: 자료 준비를 도와주면 좋겠습니다.
It will be fine to help prepare the meeting materials.

[2526]다음을듣고물음에답하십시오.

Listening:
: 안녕하십니까? 저희 인주 마트가 문을 연 지 1년이 됐습니다. 그 동안 이용해 주신 고객님께 감사하는 뜻으로 오늘부터 일주일 동안 가격을 할인해서 싸게 팝니다. 할인 기간에 만 원 이상 물건을 사시면 휴지를 선물로 드립니다. 선물은 마트 입구에서 받아 기시기 바랍니다. 감사합니다.
Hello! We have been opened our Inju mart for a year. In order to express our gratitude to the customers who visited during this period, we will start discounting event for a week from today. If you purchase more than 10,000 won during the discount period, you will receive a paper tissue as a gift. Gifts are picked up at the entrance to our mart, thank you!

25. 여자가 왜 이 이야기를 하고 있는지 고르십시오.
Answer: 마트 행사를 알려 주려고
In order to inform the mart event

26. 들은 내용과 같은 것을 고르십시오.
Answer: 이 마트에서 만 원 이상 사면 선물을 줍니다.
In this mart, if buying over 10,000 won, they will give you a gift.

[2728]다음을 듣고 물음에 답하십시오.

Listening:
: 민수 씨, 이번 주말에 뭐 할 거에요?
Minsu, what to do this weekend?
: 한국 서점에 가요. 소설가 박철수 씨가 오거든요.
Going to the Korean bookstore, the novelist Park Cheolsu will come.
: <사람의> 쓴 그 유명한 소설가 말이지요? 그날 뭐 하는데요?
Is that famous novelist who wrote "사람의"? What will they do that day?
: 이번에 새로 나온 소설을 소개할 거예요. 같이 이야기도 할 수 있고 사진도 찍을 수 있으니까 저는 꼭 가려고요.
They will introduce this new novel. You can also talk together and take photos together, so I have to go.
: 그렇군요. 민수 씨는 그 소설가를 정말 좋아하나 봐요.
It turns out that you like the novelist.
: , 그 분 소설은 모두 읽었어요. 직접 만나면 정말 좋을 것 같아요.
Yes, I have read all his novels. If I see him with your own eyes, I will be very happy.

27. 두 사람이 무엇에 대해 이야기를 하고 있는지 고르십시오.
Answer: 주말에 서점에 가는 이유

28. 들은 내용과 같은 것을 고르십시오.
Answer: 남자는 좋아하는 소설가를 만나려고 합니다.

[2930]다음을 듣고 물음에 답하십시오.

: 5년 동안 동물원에서 일하셨는데요. 어떤 일을 하고 계신가요?
You have been working in the zoo for 5 years. What kind of work do you do?
: 동물들은 돌보는 일입니다. 매일 먹을 거도 주고 같이 운동도 하지요. 건강을 확일하는 거도 꼭 해야 할 일이고요.
It is the work of looking after animals. Give them food every day and exercise with them. Health checkups are also the work to do every day.
: 아 네, 그런데 어떻게 동물원에서 일하게 되셨나요?
I got it. So how did you start working in the zoo?
: 어렸을 때부터 동물에 관심이 많았어요. 동물들이 어떻게 생활하는지 알 수 있는 곳이 동물원이라서 여기를 선택했지요.
I have been very interested in animals since I was a child. I chose this place because it's a zoo where I can see how animals live.
: 그렇셨군요. 이 일을 잘하기 위해서 중요한 것은 무엇신가요?
So, what is the important thing to do this job well?
: 늘 동물을 사랑하는 마음이지요. 동물에 대해 잘 아는 것도 중요하고요. 그래서 저는 지금도 항상 공부하고 있어요.
It’s the heart to love animals. It's important to know them well. So I'm still studying all the time.

29. 남자가 이곳에서 이를 하게 된 이유를 고르십시오.
Answer: 동물에 대한 관심이 많아서
Very interested in animals

30. 들은 내용과 같은 것을 고르십시오.
Answer: 남자는 동물에 대해 공부하고 있습니다.
The man is learning about animals.






The 63rd TOPIK I – Reading Test + Answer:

[3133]무엇에 대한 이야기입니까? <보기>와 같이 알맞은 것을 고르십시오.( 2)

31. 저는 김민수입니다. 제 친구는 마이클입니다.
Answer: 4 이름 Name
I am Kim MinSu. My friend is Mike.

32. 저는 눈이 큽니다. 입은 작습니다
Answer: 2 얼굴 face
My eyes are big and my mouth is small.

33. 운동화가 있습니다. 구두는 없습니다
Answer: 2신발 shoes
There are sneakers and no shoes.

[3439]<보기>와 같이 ( )에 들어갈 가장 알맞은 것을 고르십시오

34. 민수 씨는 의사입니다. ( )에서 일합니다.
Answer: 1 병원 Hospital
Minsu is a doctor. He works in a (hospital).

35. 봄입니다. 날씨 ( ) 따뜻합니다.
Answer: 2
In spring, the weather is warm.

36. 청소를 했습니다. 그래서 방이 ( ).
Answer: 3 깨끗합니다 clean
I did the cleaning, so the room was clean.

37. 오늘 여행을 갑니다. 그래서 ( ) 일어났습니다.
Answer: 4 일찍 early
I am going to travel today, so I got up early.

38. 제 동생은 학생입니다. 한국대학교에 ( ).
Answer: 3 다닙니다 attend
My younger brother is a student. He attends the Korean University.

39. 친구와 약속이 ( ). 늦어서 택시를 탔습니다
Answer: 4 있습니다 Yes
I have an appointment with a friend. Because of lateness, I took a taxi.

[4042]다음을 읽고 맞지 않는 것을 고르십시오.( 3)

40. 행복식당
점심 시간: 11~3
저녁 시간: 5~8
쉬는 시간: 3~5
매주 수요일에 쉽니다.
Answer: 1 이 식당은 매일 문을 엽니다. This cafeteria opens every day.
Meaning: Happy canteen
Lunch time: 11 am to 3 pm
Dinner time: 5 to 8
Break time: 3 to 5
Closed every Wednesday.

41. 민수 씨에게 
생일 축하해요.
이 과자는 제가 만들었어요
맛있게 먹어요
어제 생일 파티에 못 가서 미안해요
 ——수미
Answer: 3 민수 씨는 과자를 만들었습니다. Minsu made a biscuit.
Meaning: Dear Minsu
Happy birthday.
This cookie is what I did.
It's very yummy.
I was sorry that I didn't go to the birthday party yesterday.
——Sumi

42. 이름: 마이클
1 2 
아침, 점심, 저녁
식사 후 30
건강약국
Answer: 1 점심에 약을 먹습니다. Take medicine at noon.
Meaning: Name: Mike
2 times a day
Morning, noon, evening
30 minutes after a meal
Health pharmacy

[4345] 다음의 내용과 같은 것을 고르십시오

43. 우리 집 앞에 공원이 있습니다. 어머니와 같이 공원에서 자주 산책을 합니다. 그리고 공원 옆에 있는 식당에서 저녁을 먹고 집으로 돌아옵니다.
Answer: 2 저는 자주 공원에 갑니다. I often go to the park.
Meaning: There is a park in front of our house. I often go to the park with my mother for a walk. And I ate dinner in the cafeteria next to the park and went home.

44. 저와 제 친구는 춤추는 것을 좋아합니다. 친구는 춤을 잘 추지만 저는 잘 못 춥니다. 그래서 저는 토요일마다 학원에서 춤을 배웁니다.
Answer: 2 저는 토요일에 학원에 갑니다. I went to college on Saturday.
Meaning: My friends and I like to dance. Friends danced very well, but I didn't jump well. So I go to academy to learn dancing every Saturday.

45. 다음 주에 언니가 결혼을 합니다. 결혼식 때 저는 피아노를 치고 동생은 노래를 부를 겁니다. 그래서 매일 저녁에 함께 연습을 합니다.
Answer: 2 저녁마다 동생과 연습을 합니다. Practice with your brother every night.
Meaning: My sister will get married next week. At the wedding I play the piano and my brother sings a song. So we practice together every night.

[4648] 다음을 읽고 중심 생각을 고르십시오

46. 저는 농구 경기를 자주 봅니다. 수업이 끝난 후에는 친구들과 농구를 합니다. 농구를 하면 기분이 좋고 즐겁습니다.
Answer: 1 저는 농구를 좋아합니다. I like basketball.
Meaning: I often watch basketball games. After class, I play basketball with my friends. When I play basketball, I feel good and happy.

47. 저는 작년에 한국에 왔습니다. 그동안 매일 한국 음식을 먹었습니다. 요즘은 어머니가 만든 음식이 많이 생각납니다.
Answer: 3 저는 어머니가 만든 음식을 먹고 싶습니다. I want to eat food made by my mother.
Meaning: I came to Korea last year. I ate Korean food every day. These days, I think of a lot of food that my mother made.

48. 저는 대학교에서 음악을 공부하고 있습나다. 학교를 졸업하면 고향으로 돌아갈 겁니다. 그곳에서 학생들에게 음악을 가르치고 싶습니다.
Answer: 2 저는 음악 선생님이 되고 싶습니다. I want to be a music teacher.
Meaning: I am studying music in college. I'll go back to my hometown when I graduate from school. I want to teach music to students there.

[4950]다음을 읽고 물음에 답하십시오. ( 2)

오늘 친구가 제 숙제를 도와줬습니다. 저는 친구한테 고마워서 저녁을 사 주고 싶었습니다. 우리는 식당에서 이야기를 하면서 저녁을 맛있게 먹었습니다. 그런데 식사 후에 계산을 하려고 가방을 ( ) 지갑이 없었습니다. 그래서 오늘 저녁은 친구가 돈을 냈습니다. 친구에게 정말 미안했습니다.

49. 들어갈 알맞은 말을 고르십시오.
Answer: 3 열었는데 Opened

50. 이 글의 내용과 같은 것을 고르십시오.
Answer: 1 오늘 저녁은 친구가 샀습니다. The friend bought today's dinner.

Meaning: My friend helped me with my homework today. I wanted to buy dinner for my friend because I was thankful. We ate dinner deliciously while talking at the restaurant. But after dinner, I didn't have my purse to pay for it . So my friend paid for this evening. I was so sorry to my friend.

[5152]다음을 읽고 물음에 답하십시오

꽃차를 마시면 마음이 편안해집니다. ( ) 요즘 꽃으로 차를 직접 만들어서 마시는 사람들이 많습니다. 하지만 모든 꽃을 차로 만들 수는 없습니다. 사람들이 먹으면 안 되는 꽃도 있기 때문입니다. 또 길에 핀 꽃으로 차를 만들면 안 됩니다. 산이나 깨끗한 곳에 있는 꽃만 사용해야 합니다.

51. 들어갈 알맞은 말을 고르십시오.
Answer: 3 그래서 so

52. 무엇에 대한 이야기인지 맞는 것을 고르십시오.
Answer: 3 꽃차를 만들 때 조심해야 할 일 Things to pay attention to when making flower tea

Meaning: If you drink tea, your heart will become very calm. So many people have recently made tea directly from flowers. However, not all flowers can be made into tea. Because some people can't eat flowers. And the flowers on the road cannot be made into tea. Only flowers that are in the mountain and in a clean place can be used.

[5354]다음을 읽고 물음에 답하십시오

우리 집 근처에는 특별한 카페가 하나 있습니다. 한옥을 고쳐서 만든 카페입니다. 그 한옥 카페에는 예쁜 정원이 있습니다. 저는 정원에서 커피도 마시고 사진도 ( ) 그 카페에 자주 갑니다. 지난번에 거기에서 찍은 사진을 친구들에게 보냈습니다. 그 사진을 보고 친구들도 가고 싶어했습니다. 그래서 요즘은 친구들과 한옥 카페에 자주 갑니다.

53. 들어갈 알맞은 말을 고르십시오.
Answer: 3찍으려고 want to shoot

54. 이 글의 내용과 같은 것을 고르십시오.
Answer: 4 저는 친구에게 한옥 카페 사진을 보여 주었습니다. I sent a photo of Hanok Cafe to a friend.

Meaning: There is a special coffee shop near our home. It is a cafe made after the renovation of the Hanok. There is a beautiful courtyard in the Hanok Cafe. I want to drink coffee and take pictures in the courtyard, so I often go to the cafe. I sent the photo I took there last time to a friend. After reading the photo, the friends also wanted to go. So I often go to Hanok Cafe with my friends recently.

[5556]다음을 읽고 물음에 답하십시오

지난달에 책 박물관이 생겼습니다. 박물관에는 100년 전에 만들어진 책도 있고 예전에 사용한 교과서와 잡지도 있습니다. 주말에는 책을 ( ) 수 있는데 나무, 한지 등 옛날에 사용한 재료를 사용해서 만듭니다. 그래서 책을 만드는 방법과 역사를 더 쉽게 알 수 있습니다. 다 만든 책은 가지고 갈 수 있어서 아이들이 아주 좋아합니다.

55. 들어갈 알맞은 말을 고르십시오.
Answer: 2 만들어 볼 Production

56. 이 글의 내용과 같은 것을 고르십시오.
Answer: 2 직접 만든 책은 집에 가지고 가도 됩니다. Books made directly can be taken home.

Meaning: The book museum opened last month. In the museum, there are books made 100 years ago, as well as textbooks and magazines that were used before. Books can be made on weekends, so books such as books and Korean papers are used. So it is easier to know the method and history of making a book. All the books made can be taken away, so the children like it.

[5758]다음을 순서대로 맞게 나열한 것을 고르십시오

57. () 저는 교실에 가서 그 우유를 친구에게 주었습니다.
() 편의점에서 우유를 하나 사니까 하나를 더 주었습니다
() 친구가 우유를 받고 고마워해서 저도 기분이 좋았습니다
() 오늘 학교에 가다가 우유를 사려고 편의점에 들렀습니다.

Answer: 4 ---
main idea:
1. I went to the classroom and gave the bottle of milk to my friend.
2. Buy one get one free milk at the convenience store.
3. My friend accepted the milk and thanked me. I was very happy.
4. I went to the convenience store when I went to school today and wanted to buy milk.

58. () 바로 양파의 매운 맛 때문입니다.
() 양파를 차가운 물에 30분 정도 넣으면 됩니다.
() 요리하지 않은 양파를 못 먹는 사람들이 있습니다
() 그런데 매운 맛을 없애는 간단한 방법이 있습니다.
Answer: 3 ---
main idea:
1. It is because of the spicy taste of onions.
2. Put the onions in cold water for 30 minutes.
3. There are people who can't eat onions without cooking.
4. But there is an easy way to remove the spicy taste.

[5960]다음을 읽고 물음에 답하십시오

저는 얼마 전에 새로운 일을 시작했습니다. ( ) 강아지 주인이 바쁘거나 밖에 나갈 수 없을 때가 있습니다. ( ) 그때 사람들은 저에게 강아지 산책을 부탁합니다. ( ) 강아직가 계속 집에만 있으면 쉽게 병에 걸리기 때문입니다. ( )그래서 저는 강아지를 데리고 나가서 산책도 하고 운동도 시킵니다.

59. 다음 문장 들어갈 곳을 고르십시오.
다른 사람의 강아지를 산책시켜 주는 일입니다.
Answer: 1

60. 이 글의 내용과 같은 것을 고르십시오.
Answer: 3 저는 강아지가 운동하는 것을 도와줍니다. I help the dog to exercise.

Meaning: I started a new job not long ago. Take a walk with other people's dogs. The owner of the dog is very busy or has no time to go out. At that time people would ask me to take a dog for a walk. Because the dog is always at home, it is easy to get sick. So I took the dog out for a walk.

[6162]다음을 읽고 물음에 답하십시오.( 2)

어제 저는 한국어 말하기 대회에 나갔습니다. 한국에 온 지 얼마 안 되어서 한국어로 말하는 것이 어려웠습니다. 그리고 연습도 많이 하지 못했습니다. 대회에 나가는 것이 처음이라서 긴장도 되었습니다. 그렇지만 사람들이 제 이약기를 들어 주고 박수도 쳐 줘서 기분이 좋았습니다. 이번에는 상을 못 받았지만 ( ) 다음에는 상을 받고 싶습니다.  
61. ()에 들어갈 알맞은 말을 고르십시오.
Answer: 4 연습을 많이 해서 More practice

62. 이 글의 내용과 같은 것을 고르십시오.
Answer: 2 저는 대회에서 상을 못 받았습니다. I did not receive an award at the conference.
Meaning: Yesterday, I went to a Korean speaking contest. It was hard to speak in Korean because I came to Korea not long ago. And I didn't practice a lot. I was nervous because it was my first time to go to a competition. But I felt good because people gave me a lift and gave me a hand I didn't get the award this time, but I want to get it next time.

[6364]다음을 읽고 물음에 답하십시오

하나꽃집
항상 하나꽃집을 이용해 주셔서 감사드립니다.
이번에 저희 꽃집이 인주 시청 앞으로 이사를 합니다.
68일에 더욱 넓은 곳에서 만나겠습니다.

현제 하나빌딩 안 가게에서는 531일까지 문을 엽니다.
61일부터 일주일 동안 쉽니다
68일 꽃을 사시면 20% 할인해 드립니다.

63. 왜 이 글을 썼는지 맞는 것을 고르십시오.
Answer: 1 꽃집 이사를 알리려고 Tell the florist to move.

64. 이 글의 내용과 같은 것을 고르십시오.
Answer: 1 이사 후에 꽃집이 더 넓어집니다. The florist has become bigger after the relocation.         
  
Meaning: A flower shop
Thank you very much for visiting a flower shop.
This time our flower shop will be moved to the front of the Inju City Hall.
On June 8th, we will meet in a wider area.

The store in a building will now open until May 31st.
Start a week off on June 1.
If you buy flowers on June 8th, you will get a 20% discount.

[65~66]다음을 읽고 물음에 답하십시오

작년부터 인주시에울빼미 버스가 다닙니다. 이 버스는 (   ) 시간에만 다니는 버스입니다. 보통 새벽 한 시부터 새벽 다섯 시까지 인주 시내 여기저기를 오고 갑니다. 새벽 시간에 일을 해서 지하철을 이용하지 못하는 사람들이 이 버스를 자주 탑니다. 처음 생겼을 때는 사람들이 잘 몰라서 안 탔지만 지금은 많은 사람들이 편리하게 이용합니다.   

65. 들어갈 알맞은 말을 고르십시오.
Answer: 1 지하철이 다니지 않는 the subway does not run

66. 이 글의 내용과 같은 것을 고르십시오.      
Answer: 4 이 버스는 이용하는 사람이 처음보다 많아졌습니다.
There are more people on this bus than the first time. 

Meaning: Since last year, we have been going to Inju City by night bus. This is a bus that only travels at (a) time. I usually come and go from 1 a.m. to 5 a.m. here and there in Inju. People who work at dawn and can't use the subway often take this bus. When it first appeared, people didn't ride it because they didn't know it well, but now many people use it conveniently.

[6768]다음을 읽고 물음에 답하십시오. ( 3)

최근 연극봄날이 젊은 사람들에게 인기입니다. 내용은 보통 사람들의 사랑이야기라서 특별하지 않습니다. 하지만 많은 사람들에게 인기가 있는 이유는 연극에 나오는 노래가 좋기 때문입니다. 그 노래들을 다시 듣고 싶어서 이 연극을 여러 번 보는 사람들도 있습니다. 그래서 얼마 전부터 극장에서는 두 번 이상 연극을 보러 오는 사람들에게 노래가 들어 있는 CD를 선물로 (      ).

67. 들어갈 알맞은 말을 고르십시오
Answer: 4 주고 있습니다

68. 이 글의 내용과 같은 것을 고르십시오.
Answer: 2 '봄날'을 여러 번 보는 사람들도 있습니다.     

Meaning: The latest play 'Spring Day' is popular with young people. The content is not special because it is a love story of ordinary people. But the reason why it is popular with many people is because the song in the play is good. There are also people who have come to see this play many times in order to listen to those songs again. So not long ago, the theater presented a CD containing songs to people who had watched the play more than twice.

[6970]다음을 읽고 물음에 답하십시오. ( 3)

우리 할머니는 여행을 좋아하십니다. 예전에는 저와 함께 기차나 버스로 여행을 자주 하셨습니다. 그런데 요즘은 몸이 불편하셔서 그렇게 하기 힘듭니다. 제가 (     ) 할머니를 편하게 모시고 여행을 다닐 수 있을 것 같습니다. 그래서 이번 방학에는 운전을 꼭 배울 겁니다. 앞으로 할머니가 제 차를 예전 처럼 즐겁게 여행하셨으면 좋겠습니다.

69. ()에 들어갈 알맞은 말을 고르십시오.
Answer: 4 운전을 할 줄 알면 

70. 이 글의 내용으로 알 수 있는 것을 고르십시오.
Answer: 3 저는 할머니와 함께 여행하려고 합니다

Meaning: My grandmother likes to travel. She used to travel with me by train or bus. But I'm not feeling well these days, so it's hard to do that. I think I can take my grandmother on a trip with me. So, I will learn how to drive during this vacation. I hope my grandmother will enjoy my car as she used to.
The 63rd TOPIK I 2019 (PDF +Answer +Script) (Unofficial release) The 63rd TOPIK I 2019 (PDF +Answer +Script) (Unofficial release) Reviewed by Korean Topik on 4/29/2019 Rating: 5

1 comment:

  1. Ad có các đề Topik I trước mà soạn theo kiểu chỉ có đề, đáp án với dịch như này không ạ?

    ReplyDelete

Powered by Blogger.